About the Stone Living Lab The Stone Living Lab conducts transformative research and outreach to make vulnerable coastal regions adaptive to climate change while enhancing natural and built environments.

Together with researchers, students, and the public, we test innovative, nature-based approaches to climate adaptation, coastal resilience, and ecological restoration in and around Boston Harbor.

What is aLiving Lab?

A living lab brings research out of the lab and into the real world by creating a user-centered, open, innovative ecosystem that engages scientists and the community in collaborative design and exploration. 1 2

Our Guiding Principles Where Innovation Meets Land and Sea

Research

Conducting experiments in science and engineering to increase the resiliency of natural and developed coastal systems while maximizing co-benefits and promoting ecological restoration.

Climate Preparedness

Promoting creative, equitable, and flexible coastal adaptation while preparing for and responding to climate change.

Education

Engaging our communities in education and outreach programs that promote innovation and environmental justice, and facilitate hands-on research activities inclusive to all.

Policy

Collaborating broadly to conduct research on policy and planning, disseminate scientific findings, inform policy development, and implement the lessons learned from the Stone Living Lab.

Featured News and Events

01/04/2023 | Research 2022 Research Highlights

This past year was an exciting one for Lab researchers, as our knowledge about Boston Harbor continues to grow and develop! Lab scientists collected data across the harbor, launched new projects, and developed new partnerships to expand our work with others around Boston and beyond.

04/26/2023 at 09:00am | 2023 Stone Living Lab Conference

Register now for the 2023 Stone Living Lab Conference: Nature-Based Coastal Resilience in Urban Settings from April 26-28, 2023.

Boston Harbor Real-Time Data

Data are collected in real-time from monitoring equipment installed at Rainsford Island.